20. ledna 2007

Pan a paní T.

Pan T. je muž v nejlepších letech. Úspěšný muž; má být starostou. Opustil po mnoha letech a třech dětech manželku. Našel si jinou, to chlapi dělávají. Neudělal to zrovna hrdinně ani důstojně, to dělávají taky. Paní T. se cítí zrazená. Lhal jí do očí a vidělo to celé město. Jaká potupa pro ženu! Paní T. se pustila do boje, těžko říci za co, vždyť tuhle bitvu už nevyhraje, ať dopadne jak dopadne. Bojuje tedy jen za své zraněné pocity, snaží se nepromyšlenými činy dojít klidu, což je ovšem zhola nemožné. Chytla se divných kamarádek, protože kdyby byly skutečné, uvařily by jí bylinkový čaj, přidaly kapku něčeho ostřejšího a půjčily klíče od chaty na samotě: zůstaň tam, jak dlouho budeš potřebovat. Město žije smutnou fraškou pana a paní T., jako by nemělo jiné starosti. Pan T. možná nebude špatným starostou, pokud se jím vůbec stane. S jeho pracovními dovednostmi nemá ta show mnoho společného. Přesto městu škodí. Podporuje další rozvrat už tak dost rozvrácených hodnot a autorit. Co děláme, je důležitější než to, co říkáme. Pan T. nectí řád, co hůř: nectí ani to, jak se má slušný člověk z řádu vymknout, musí-li. Možná je kousek jeho obliby jako budoucího starosty i v tom nepřiznaném ospravedlnění: hle, nejste tak špatní, vždyť já nejsem o nic lepší. Bůh s námi.

(Amen. - Vyšlo v Ekonomu 18. 1. Jak vidíte, jsem poctivý kluk. Když se mi něco nepovede, dám to sem pro poučení poctivě taky. Ne že bych si nemyslel to, co se v textu snažím říct - ale napsané to je hrozně toporně. Nebyl čas - prokletí pravidelných komentátorů. Ti deníkoví to zpravidla řeší alkoholicky, ale to mi při psaní víc škodí než pomáhá.)

1 komentář:

Anonymní řekl(a)...

Jestli Vy nejste na sebe trošku přísný? ;-) Není to asi to nejlepší co jste kdy napsal (bomba je třeba tohle: http://akabelog.blogspot.com/2004/10/obyejn-den.html), ale v kontextu určitě vyšší střední třída ;-)

Jinak k řešení "krizi středního věku":

http://www.michalhoracek.cz/instinkt.html

Zasáhla vás přízeň dívek, které mají rády starší a bohaté muže?

No... Rozumím tomu. Když je chlapovi pětačtyřicet a najedou vidí, že jeho žena už není zboží, o které je na trhu největší zájem a támhleta dvacetiletá krasavice, to je tedy...

- pořádná šťáva?

Jo. Umí dodat mízu, kterou už manželka vydala. A ta dvacítka najednou říká: Pojď, pojedeme tam, zkusíme tohle, nebuď líný! No, to je strašně lákavé! Strašně. Jenže pokud byla manželka dobrým chábrem po dvacet let, pak je vrcholem drzosti a sprostoty ji najednou opustit. A nejenže je to sprosté, je to i úplně blbé.

Jste trochu mimo trend - takové mladé životabudiče si pánové pořizují docela dost často!

No jo. Třeba je v tom hrůza z uplývání času a ze smrti, a ta holt budí paniku. Ale i tu zvládnete s osvědčeným chábrem líp, a ne hůř.