6. dubna 2007

Moře piva dětem

Jak to vypadá, staneme se jedinou zemí civilizovaného světa, kde bude možné koupit si pivo z automatu. Jedinou, ne první; například v Japonsku takové přístroje již před lety zakázali. Příslušnému zákonu učiní pivomat zadost čtecím zařízením, do nějž žíznivý zákazník vloží občanský průkaz se strojově čitelnou zónou. To porovná datum narození s běžným datem. Komu je přes osmnáct, tomu plechovka vypadne, komu ne, tomu ne. Jak se to vyřeší s těmi, kdo si budou chtít ťuknout plechovkou právě na své osmnáctiny, to není známo. Přinejhorším si od někoho staršího půjčí občanku – stejně jako každý jiný nezletilý. Důmyslná čtečka není tedy nic jiného než alibismus poháněný mikroprocesorem. Ne že by na tom tak záleželo, automatů s pivem sotva bude tolik, aby to populací nějak zamávalo. Spíš jde o ryze marketingový tah velké pivovarské firmy, jejíž logo se tak bude leckde skvět do dálky a ještě si na sebe trochu vydělávat. V zemi, kde se za rok vypije 157 litrů piva na hlavu, kojence nevyjímaje, je takový pivomat doslova kapkou v moři. Možná ta předražená třetinka uškodí teenagerům méně než další drobný důkaz, že zákony jsou pro legraci králíkům.

(Vyšlo v Ekonomu 29.3. Pravidel nechť je co nejméně, dodržovat se však mají přesně a přísně. U nás platí pravý opak. Protože to většině vyhovuje.)

3 komentáře:

Anonymní řekl(a)...

co??? tohle že má být alibismus? to by pivovar nesměl mít jiný distribuční kanál k nezletilým. snad nechcete tvrdit, že ho nemá?!

Anonymní řekl(a)...

je bych poznamenal, ze v rakousku automaty na pivo spokojene funguji radu let...

Anonymní řekl(a)...

V Praze je na studentských kolejích pivo v automatech běžně k dostání, a to bez čtečky. Stejně tak i cigarety. Je to sice uvnitř budovy, ale dostat se tam může teoreticky kdokoliv.