11. června 2007

Chlast v prášku

Od oka bych řekl, že to musí být hoax:
Dutch students have developed powdered alcohol which they say can be sold legally to minors. The latest innovation in inebriation, called Booz2Go, is available in 20-gramme packets that cost 1-1.5 euros. Top it up with water and you have a bubbly, lime-colored and -flavored drink with just 3 percent alcohol content.
Pravda, je to zpráva Reuters, ale podívejte se, v jaké rubrice. O pivu v prášku jsem už slyšel hodně vtipů; tohle je, řekl bych, obyčejný šumák a slušný kanadský žertík. Na druhou stranu: ze studia chemie mi zbylo v hlavě strašně málo, ale přece jen... Etanol v prášku samosebou existovat nemůže. Stejně tak není na světě látka, tuhá či jiná, která by s vodou reagovala za vzniku etanolu. Ale čistě teoreticky by snad mohlo jít o nějaký adsorbent. Nasákne lihem a ve vodě jej zas vypustí. Kdoví, co by udělalo obyčejné živočišné uhlí? Seriózní zdroje k tomu zatím mlčí, zato nějaký Polák se už vyptává, kde si to může objednat.

3 komentáře:

Anonymní řekl(a)...

že by reklama "Vódka tabletnaja" se realizovala? :o)

Jan Vaněk jr. řekl(a)...

Nechtěl jste jako seriózní zdroje linkovat něco jiného než Polákovo vyptávání?

(A "Pravda, je to zpráva Reuters, ale podívejte se, v jaké rubrice" mi nepřijde jako dobrý argument - Reuters si kachny nevymýšlí, rubrika je pro skutečné, ale bizarní zprávy. Samozřejmě to nevylučuje Reutery nerozpoznaný hoax u zdroje v Nizozemsku, a obecně pravděpodobnost takového vysvětlení bude asi v rubrice větší, ale...)

akb řekl(a)...

to mČ: Ba že chtěl :), díky, opraveno.