16. června 2008

Fotbal je mrtev, ať žije

Dovedu být nekritický fanda jako každý jiný, takže včera večer jsem napřed nakopl dveřní futra a pak šel do mrazáku pro vodku. Ale berme to sportovně: Češi si prohráli klíčový zápas sami a Turci si za fantastický závěr vítězství zaslouží - zrovna jako si naši zasloužili to 3:2 s Nizozemskem před čtyřmi lety.

Výkon českého týmu celkově nebyl dobrý. Švýcary porazili upachtěně a s pomocí rozhodčího, s nijak zázračnými Portugalci prohráli příliš snadno. Patřím k těm, kdo si myslí, že Brückner koučoval hodně konzervativně - ale na druhou stranu, on ty hráče na rozdíl od nás žvanilů skutečně zná, takže bych jeho úsudek raději nezpochybňoval. Ač se mnou asi mnozí nebudou souhlasit, líbila se mi hra Zdeňka Grygery; velmi dobrý byl Sionko, což jistě nepřehlédl nikdo; řekl bych, že dost platný byl David Rozehnal; pěkně hrál k mému údivu Baroš proti Portugalcům. Je mi líto, že jsme vůbec neviděli Fenina a jen maličko Svěrkoše. Jako vyslovený propadák mi nepřišel nikdo, i když třeba Koller proti Švýcarům rozhodně neměl den. Bylo by zajímavé vědět, jak by hru týmu změnil Rosický; myslím, že hodně. Petr Čech je jistě sympatický mladý muž, ale z mého pohledu zklamal, a nejen tím šíleným kiksem. Což je ale dáno hlavně tím, jak moc se od něj čekalo. Pověst “nejlepšího brankáře světa” si (přinejmenším podle toho, co předvedl v uplynulých dnech) nezaslouží, do jedné kategorie s Lehmannem, van der Sarem nebo Buffonem zatím nepatří. V rámci Eura tak lepší průměr, myslím. I to je dost, ne?

Končí jedna éra, a nebyla špatná. Nový trenér bude muset sestavit nový tým, stejně jako to musel udělat před sedmi lety Karel Brückner. Tahle parta (a její trenér! - protože teď se mu bude hromadně nadávat) si zaslouží uznání. Nám, co máme fotbal rádi, přinesla hodně radosti. Euro 2004 nevyhráli, ale odvezli si odtamtud pověst, jako by se stalo; hráli krásně, nadchli diváky. Kdy tohle čeští/českoslovenští fotbalisté dokázali naposled? V roce 1962?

Takže se musí začít znova od začátku. Český fotbal je mrtev. Ať žije!

Mistrovství Evropy sleduju samozřejmě dál, fandím Chorvatům, Francouzům a Rusům, za vítěze tipuju Nizozemce.

3 komentáře:

Anonymní řekl(a)...

Nebejt Čecha, tak máme v základní skupině 0 bodů...

svědek řekl(a)...

Stejný pocit jsem měl už z MS před dvěma lety, který naprosto nezaslouženě vyhrála Itálie. Fotbal prostě přestává být sportem, kde vyhrává lepší. Prakticky v každém zápase dělají rozhodčí neúmyslné (avšak významné) chyby ovlivňující výsledek.

Nejde teď jen o krvavý faul na Poláka v pokutovém území a nebo o naši neodpískanou ruku při zápase se Švýcary. Podobných situací, kdy by šlo zpětně konzultovat u videorozhodčího, lze vyjmenovat mnohem víc.

Držení za dres sevřenou rukou se stalo u rohových a trestných kopů normou a trenér Polska se dokonce veřejně diví, proč se to píská. Ze standardní délky zápasu se v průměru hraje ani dvě třetiny čistého času. Je tohle ještě fotbal?

Anonymní řekl(a)...

Naposledy jsme jako mančaft oslnili asi v roce 1976 na mistrovství Evropy. Ta první novodobá stříbrná fakt asi zasloužená nebyla...